U kontaktu sa sutrašnjicom

U KONTAKTU

sa sutrašnjicom

Aktivni kisik

Kisik je osnova za normalno funkcionisanje našeg organizma, dok je za  bakterije, viruse i gljivice poguban. Probleme povezane s njima kisik prirodno rješava, pa se zato može koristiti  na koži i na sluznici, jer ih ne iritira i nema nuspojava.

Aktivni kisik ima dvije bitne funkcije u našem tijelu:
Ubrzava prirodne procese zacjeljivanja rana i obnavljanja tkiva te ubija štetne bakterije, viruse i gljivice.

Ostali efekti aktivnog kiseonika na naše ćelije:

  • pomaže kod hipoksije (nedostatak kisika u tkivu)
  • povećava imunitet tkiva
  • analgetski i protuupalni učinak
  • nema nuspojava
  • može se koristiti bez vremenskog ograničenja

Aktivni kisik

Aktivni kisik uništava mikroorganizme (bakterije, viruse i gljivice) probijajući  zidove njihovih ćelija, koje se izlijevaju. Mikroorganizmi nemaju zaštitni mehanizam protiv jediničnog kisika, jer nemaju mitohondrije i sopstveni respiratorni sistem i zato nisu  nisu u stanju da se nose sa kisikom. U ljudskim ćelijama, ćelijski zid se ne može  probušiti, jer ima efikasan zaštitni sistem i zato ne perforira.

Aktivni kisik (O1) ima dvostruko veću energiju od normalnog O2. U našim ćelijama to znači dodatni prenos energije što dovodi do poboljšanog sistemskog efekta!

Naš aktivni kisik je dobijen iz persirćetne kiseline i potpuno je bezopasan. Razlaže se na vodu i sirćetnu kiselinu, koje se mogu unijeti u organizam, za razliku od vodikovog peroksida, hlora, alkohola, joda, borne kiseline ili permanganata, koji su toksični ako se progutaju ili apsorbiraju u tijelo kroz sluzokožu.

Kao i u vodikovom peroksidu, aktivni kisik je u persirćetnoj kiselini još uvijek u nastajanju, ali se za razliku od vodikovog peroksida lakše stabilizuje u vodenoj otopini. Vodikov peroksid nema dezinfekciono dejstvo u koncentracijama ispod 3%, dok je persirćetna kiselina stabilna i efikasna protiv mikroorganizama čak i u koncentraciji od 0,08%.

Pripremljeni radni rastvor 0,08% persirćetne kiseline je stabilan godinu dana, dok su sve koncentracije vodikovog peroksida ispod 3% stabilne 48 sati.

Aktivnost kisika u nastajanju temelji se na njegovoj visokoj reaktivnosti sa svim okolnim agensima, kako mikroorganizmima tako i nečistoćama. Može se koristiti za temeljno čišćenje, posebno kože lica, koja se ne pere tako često kao ruke i koja je tokom dana izložena raznim nečistoćama.

Proizvodi koji sadrže aktivni kisik iz persirćetne kiseline imaju karakterističan miris sirćeta, što je dokaz svježine i stabilnosti proizvoda.

Naši proizvodi na bazi aktivnog kisika imaju široku primjenu u prehrambenoj industriji, zdravstvu, obrazovnim ustanovama, domaćinstvima itd. Koriste se za dezinfekciju podova, posuđa, ruku, instrumenata, opreme, klima uređaja i drugih površina. Važna karakteristika aktivnog kisika je da se može koristiti svakodnevno i neograničeno jer ne ostavlja ostatke i mikroorganizmi ne postaju otporni. Potpuno je ekološki i ne zagađuje okolinu.

Saradnja

Ukoliko želite da sarađujete sa nama u oblasti distribucije proizvoda na bazi aktivnog kisika, pošaljite nam poruku putem kontaktnog formulara.

Aktivni kisik

Aktivni kisik ima dvije bitne funkcije u našem tijelu: ubrzava prirodne procese zacjeljivanja rana i popravke tkiva te ubija štetne bakterije, viruse i gljivice.

Preduzeće

Novo doba d.o.o.
Sime Šolaje 1a, 78000 Banja Luka
Bosna i Hercegovina
+386 41 280 327